Anasayfa
  • RESMİ İLANLAR
  • SAMSUNSPOR
  • SAMSUN HABER
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • GÜNDEM BİLİM TREND EĞLENCE EĞİTİM YAŞAM MAGAZİN ÇEVRE - ENERJİ İNSAN DÜNYA TEKNOLOJİ SEKTÖREL KÜLTÜR SANAT SAĞLIK TÜRKİYE GÜNDEMİ
  • Ara
SON DAKİKA:
00:02
Netanyahu'dan Açıklama: Ateşkes İçin Görüşmeler Sürüyor
04:05
RTÜK Başkanı Şahin'den Halk TV ve Sözcü TV Açıklaması
03:00
Galatasaray’dan Halil Dervişoğlu İçin Kiralık Transfer Kararı
02:05
Samsun Devlet Opera ve Balesi’nden Trabzon’da Doktor Mucize
01:02
Kocaelispor, Juventus’tan Joseph Nonge’yi Transfer Etti
00:02
Netanyahu'dan Açıklama: Ateşkes İçin Görüşmeler Sürüyor
04:05
RTÜK Başkanı Şahin'den Halk TV ve Sözcü TV Açıklaması
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Prof. Dr. Kaynak: Covid-19 pandemisi ile dünya arz, talep ve finansal şoku aynı anda yaşıyor
EKONOMİ
Yayınlanma: 04 Mayıs 2020 - 14:17

Prof. Dr. Kaynak: Covid-19 pandemisi ile dünya arz, talep ve finansal şoku aynı anda yaşıyor

Pandemi sonrası küresel ekonominin gidişatını değerlendiren Samsun Üniversitesi(SAMÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin, “Covid-19 pandemisi ile dünya arz, talep ve finansal şoku aynı anda yaşıyor” dedi.

EKONOMİ
04 Mayıs 2020 - 14:17
Yorumlar
4 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Kaynak: Covid-19 pandemisi ile dünya arz, talep ve finansal şoku aynı anda yaşıyor
Samsun Üniversitesi Düşünce ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi korona virüsü salgınının küresel ekonomiye ve Türk ekonomisine etkilerini konuşmak üzere Samsun Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Kaynak’ı ağırladı. Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen buluşmada Prof. Dr. Kaynak, meseleyi beş temel başlık üzerinden ele alarak pandemi sonrası küresel ekonominin gidişatı ve Türkiye’ye yansımalarına dair öngörülerini paylaştı.

Konuşmasının başında korona virüsü salgınının niçin ciddi bir ekonomik sonucu olacağını açıklamaya girişen Kaynak, ekonomide krizlere ve istikrarsızlığa yol açan arz şoku, talep şoku ve finansal şok olarak adlandırılan üç temel durum olduğunu belirterek Kovid-19 pandemisi ile birlikte dünyanın şu an üç şoku aynı anda yaşadığını vurguladı. Daha sonra ilk başlık olarak dünya tarihinde iktisadi sonuçlar doğuran küresel salgınları ele alan Prof. Kaynak, küresel ekonomiyi etkileyen Justinyen Salgını (541-741), Kara Veba (14.yüzyıl-17.yüzyıl) ve İspanyol Gribi'nin (1918) ilgili dönemin ekonomilerine etkilerini kısaca açıkladı. İkinci olarak Covid-19 pandemisinin ekonomiyi etkilediği kanalları aktaran Kaynak, pandeminin oluşturduğu belirsizliğe, insan kaybına, iş dünyasının ve kamu kesiminin yaşadığı ekonomik kayıplara dikkat çekti.

1vLmnL

Küresel ekonominin pandemi öncesi resmini ortaya koyan Kaynak, dünya ekonomisinin son dönemde ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Öncelikle dünya ekonomisinin mevcut durumuna bakmak lazım. Yani dünya ekonomisinin yaşadığı bütün sıkıntılar pandemi sonucu mu ortaya çıktı, yoksa pandemi öncesinde de bir ekonomik sıkıntı var mıydı? Pandemi öncesinde de ciddi bir ekonomik sıkıntı olduğunu söylememiz lazım. Özellikle 2008 ekonomik krizinden sonra hem özel sektör hem kamu açısından ciddi ölçüde artan bir borç vardı. Bu dünya için ekonomik bir sorun teşkil ediyordu. Büyüme hızları gelişmiş ülkelerde ciddi bir şekilde düşüş sürecindeydi. Hatta şu ifadeler kullanılıyordu işte ‘beyaz adamın sonu mu geldi’ vesaire denilerek Avrupa ve ABD’nin ekonomik durumları ciddi anlamda tartışılıyordu. Sermayenin yönünün Avrupa’dan Asya’ya kaydığı tartışmaları zaten yapılıyordu. Pandemi öncesinde dünya ticaretinde ABD ile Çin arasında bir savaş vardı. Bu da önemli bir sorundu. Petrol arzı konusunda Suudi Arabistan ile Rusya arasında bir ekonomik problem vardı. Bu da pandemi öncesi önemli bir sorundu. Orta Doğu’da uzun süredir devam eden savaşın bir ekonomik maliyeti vardı. Milyonlarca insanın göç etmesi ve mülteci durumuna düşmesi de dünya ekonomisinin ciddi bir iş gücü kaybı anlamına geliyordu. Son olarak pandemi öncesi dünya ekonomisi için, öngörülemezliği nedeniyle bir Trump sorunu vardı” diye konuştu.

Daha sonra dünya ekonomisinin durumunu istatistiksel veriler ışığında değerlendiren Kaynak, küresel salgının en fazla en gelişmiş ülkeleri etkilediğine dikkat çekerek 2020 yılında uzmanların küresel ekonominin yüzde 3, gelişmiş ülkelerin yüzde 6,1 ve gelişen ülkelerin yüzde 1 küçüleceği öngörüsünde bulunduğunu aktardı. Türkiye’nin salgın öncesinde artan işsizlik oranları, özel sektörün dış borcu ve konkordato ilan eden şirketler gibi pek çok ekonomik sorunu olduğunu vurgulayan Kaynak, Türkiye’nin söz konusu sıkıntıları aşma emareleri göstermeye başladığı bir dönemde Covid-19 ile karşılaştığını belirterek salgının öncelikle gündelik ücretle veya hizmet sektöründe çalışan kesim ile düşük gelirli olan kesimi etkilediğine dikkat çekti. Genç işsizliğin Türkiye’de kronik bir soruna dönüştüğünü vurgulayan Prof. Kaynak, genç istihdamının yüksek olduğu hizmet ve turizm sektöründe, özellikle otel, restoran, kafe ve seyahat acentesi gibi işletmelerin kapalı tutulmasının cari işsizliği arttırdığını ve toplumsal sorunların büyümesine yol açabileceğini ifade etti.
Son olarak salgın sonrası ekonomide yaşanabilecek muhtemel değişim beklentilerini ifade eden Kaynak, emek yoğun üretimden sermaye yoğun üretime geçilerek üretim yapısının değişebileceğini, üretimde robotlaşma sürecinin hız kazanabileceğini, home-office esnek çalışma tarzının daha fazla ön plana çıkabileceğini, uluslararası kuruluşların daha önemli hale gelebileceğini ve aynı zamanda AB’nin içerisinde ciddi bir tartışma başlayabileceğini belirtti.
Ekonomik olarak hiçbir krizin, hiçbir gelişmenin bütünüyle olumsuz olamayacağını ifade eden Prof. Kaynak, “Ekonomik olarak krizler risk faktörü içerdikleri gibi her zaman yeni fırsatlar da sunarlar. Hiçbir gelişme ekonomik açıdan tamamen olumsuz olamaz. Covid-19 gibi küresel krizler her zaman yeni fırsatlara gebe imkânları içlerinde taşırlar. Kriz sonrası yeni ihtiyaç ve eğilimlerin nasıl olabileceğini önceden kestirmek gerekir” şeklinde konuştu.

Covid-19 sonrasında ekonomik ve siyasal model arayışlarının nasıl şekillenebileceği sorusuyla konuşmasını sonlandıran Kaynak, daha sonra soru cevap faslıyla geleceğe ilişkin tahminlerini dinleyicilere aktardı. İHA

Beğendim
Alkış
Sevdim
Beğenmedim
Kızgın
Hahaha
İnanılmaz
Üzgün
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bafra’da Kadın Girişimciliği İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı
Bafra’da Kadın Girişimciliği İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı
Bafra’da Berber Ve Kuaför Fiyatlarına Zam Geldi
Bafra’da Berber Ve Kuaför Fiyatlarına Zam Geldi
ATM Para Çekme Limitleri Değişti: Yeni Rakamlar Belli Oldu
ATM Para Çekme Limitleri Değişti: Yeni Rakamlar Belli Oldu
Samsun TSO Başkanı Salih Murzioğlu Açıkladı: Nefes Kredisi KOBİ'ler İçin Yeniden Başladı
Samsun TSO Başkanı Salih Murzioğlu Açıkladı: Nefes Kredisi KOBİ'ler İçin Yeniden Başladı
ilan.gov.tr
RESMİ İLANLAR
RESMİ İLANDIR
19 Mayıs Stadyumu Bakım Onarım İşi Yaptırılacaktır
RESMİ İLANDIR
Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü Peyzaj İşi Yaptırılacaktır...
Son Haberler
RTÜK Başkanı Şahin'den Halk TV ve Sözcü TV Açıklaması
RTÜK Başkanı Şahin'den Halk TV ve Sözcü TV Açıklaması
Galatasaray’dan Halil Dervişoğlu İçin Kiralık Transfer Kararı
Galatasaray’dan Halil Dervişoğlu İçin Kiralık Transfer Kararı
Samsun Devlet Opera ve Balesi’nden Trabzon’da Doktor Mucize
Samsun Devlet Opera ve Balesi’nden Trabzon’da Doktor Mucize
Kocaelispor, Juventus’tan Joseph Nonge’yi Transfer Etti
Kocaelispor, Juventus’tan Joseph Nonge’yi Transfer Etti
Netanyahu'dan Açıklama: Ateşkes İçin Görüşmeler Sürüyor
Netanyahu'dan Açıklama: Ateşkes İçin Görüşmeler Sürüyor
Çok Okunan Haberler
Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım'dan 100 Milyon Dolarlık Anlaşma
Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım'dan 100 Milyon Dolarlık Anlaşma
TFF'den Yabancı Kuralı Değişikliği! Samsunspor'un Joe Mendes Transferinde Kritik Detay...
TFF'den Yabancı Kuralı Değişikliği! Samsunspor'un Joe Mendes Transferinde...
Kiralıktan Dönen Samsunspor'un Genç Oyuncusu Ali Ülgen İdmanlara Başladı
Kiralıktan Dönen Samsunspor'un Genç Oyuncusu Ali Ülgen İdmanlara...
Hedef Halk Gazetesi Kurucusu ve Yayın Danışmanı Aziz Yener Cabbar: Sahiller Halkın...
Hedef Halk Gazetesi Kurucusu ve Yayın Danışmanı Aziz Yener Cabbar:...
Samsunspor'un Mendes Transferinde Büyük Polemik! Yüksel Yıldırım Sert Tepki Gösterdi: Kimse Bilmeden Çamur Atamaz, Mahkemede Hesaplaşacağız
Samsunspor'un Mendes Transferinde Büyük Polemik! Yüksel Yıldırım...
Kovid-19 salgını eczacılık ürünleri ihracatını durduramadı
Kovid-19 salgını eczacılık ürünleri ihracatını durduramadı

Ana Sayfa
RESMİ İLANLAR
SAMSUNSPOR
SAMSUN HABER
SİYASET
ASAYİŞ
EKONOMİ
SPOR
GÜNDEM
BİLİM
TREND EĞLENCE
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
ÇEVRE - ENERJİ
İNSAN
DÜNYA
TEKNOLOJİ
SEKTÖREL
KÜLTÜR SANAT
SAĞLIK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • SAMSUN HABER
  • SAMSUNSPOR
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim